En Waldorfdocka är en docka gjord i enbart naturmaterial. Kroppen är stoppad med speciell ull som inte filtar ihop sig då man tvättar dockan och hudtrikån är 100 % bomull. Håret är gjort av kamgarn i 100% svensk ull.

Tanken med Waldorfdockan är att den ska främja barnets fantasi och därför ha ett neutralt och enkelt utseende. Dockan ska vara så lik barnet som möjligt, då identifierar sig barnet med dockan och lever in i leken som de vore där själva.

Ullen blir varm och tar till sig doften hemifrån och blir då en trygghet man får med när man tar med sig sin docka.

Det finns Waldorfdockor för olika åldrar. När man är baby är en overalldocka det lämpligaste. Den är extra säker utan lösa detaljer och lätt att tvätta. Ca 20 cm stor.

Som ettåring passar en påsdocka med fastsydda kläder och underkroppen är som en liten mjuk påse som även kan användas som kudde när man är ute och åker i vagnen. Ca 30 cm stor.

Lekdockan med armar och ben som kan kläs på finns i storlekar från 30-50 cm varav den 40 cm stora dockan är den vanligaste. Den dockan är lämplig från 2 års ålder.

Lekdockan kan beställas efter fotografi där jag försöker efterlikna barnet så mycket det är möjligt med hårfärg, utseende och kläder.

Vill man sy sin egen docka finns material till försäljning både som materialsats med tyg, mönster, tubgas, hårgarn, bindtråd och ullgarn till ögon och mun. ( Sytråd och ull ingår inte i materialsatsen då en trådrulle räcker till många dockor och ibland har man ull själv eller fått över tidigare.)